Archive for October, 2012

It’s been almost two years since we first met. You grew up in front of my eyes. I saw how an extraordinary person’s dream and the skills of talented people ¬†transform that sweet innocent face into a respectable young lad. Everything began with baby steps. You too, began with baby steps – roaming Word Island, collecting cool new words alongside the ever grumpy yet helpful cousin of yours, lil’ miss Yaya – and you grew into that boy who helped save Majingga from the evil forces of ill values and raised awareness among Ecoleon dwellers of the importance of preserving the environment. Hats off to you dude! Got to say you fared well and you did it in style!

This whole experience has been an eye opener, an opportunity to learn great things and putting them into practice. Content writing and storyboarding are things I wished to avoid before I met you. You gave a new definition to e-learning – at least in my dictionary of fascinating jargon. You made me glad for choosing you over some other prospects some time ago. I still believe that I’ve chosen wisely.

Visit www.morrieland.com

I am sure by now you’re mature enough to understand that every beginning would definitely require an ending. You and me – ours is a happy one and that’s how I’m going to keep remembering you. ¬†I wish you a happy life in the hands of a new team – yeah I know they will never be able to treat you as good as I did but at least they’re trying their best to keep you alive and I do hope they treat you well. I’ll drop by once in a while to check on you – you have my word. Thank you for keeping the fire of writing burning in me.

Love ya’ always..

Your pembuat kueh

banyak benda

Posted: October 17, 2012 in Uncategorized

Dalam kepala..yang nak diluah..Tapi tak tak mampu nak diterjemah dengan kata-kata..

Banyak benda yang jadi..pun tak mampu nak dihalang lagi nak diceritakan..

Tapi takpe..hidup ni memang banyak dugaan dan cabaran. Sabar, usaha dan doa. Allah ada untuk kita semua.

Mahkamah di pagi hari

Posted: October 10, 2012 in Uncategorized

I keep on telling myself, it’s not a big deal. It’s just another day with an extra activity. Selalunya waktu camni aku tengah bersiap nak pergi pejabat. Pagi ni mata aku ngantuk lagi sebab semalam stay up untuk buat kerja sikit.

Hari ni aku sampai mahkamah lebih awal dari pegawai2 yang bekerja kat sini. Cuak sebenarnya. Tak tau apa prosedur mahkamah ni. Orang kata kena sampai pukul 830, aku dah terpacak by 8am. Gangguan sikitlah pada momentum harian aku (sampai ter-skip breakfast dan lawatan ke jamban pagi ni) tapi it’s ok. Moga Allah mudahkan untuk aku segala urusan aku, untuk dia dan juga untuk kamu yang sama.

Nak tolong orang memang berat, tapi kalau tak tolong lagilah berat. Implikasi dia bukan pada hanya pada aku, tapi pada dia juga pada kau sebab kita ni kan semua bersaudara.

Oklah, cukuplah repekan aku di pagi ini. Aku mengantuk sangat tapi masih menunggu..

Selamat pagi semua! Semoga diampunkan dosa, diberi hidayah, diberkati Allah dan dibukakan pintu rezeki seluasnya untuk kita semua. Al-fatihah. Amiiin.

Hari ni aku follow mak aku pegi pasar. On the way balik singgah la tesco extra kat depan stadium malawati tu. Nak dijadikan cerita, mak aku beli 2 bekas aiskrim Wall’s Selection Fruit Salad sebab tesco offered it at RM5.50 each. Kitorang ni memang pelanggan TEGAR Tesco. Dari barang cuci sampai lah ke teh beli kat tesco. However today we experienced something rather silly at Tesco Extra.

When we were checking out of Tesco, nak bayar dah barang2 yang kitorang beli, cashier tu scan aiskrim tu RM10.99 sebekas! Aku ingatkan dia akan discount kat hujung resit macam yang selalu derang buat untuk item2 penjimatan derang tu. Pastu aku tanya la cashier tu. Dia jawab taklah, harga dia memang RM10.99, nak ke tak nak? Aku cakap aku pasti sangat3 harga dia RM5.50 sebab berkali2 aku tengok (yes I’m very careful with promotional items especially). So aku x puas hati terus berlari (literally berlari) ke tempat aiskrim. I took out the price tag tu dan tunjuk kat cashier and another guy yang pakai vest hijau Q-cepat tu. Maybe dia manager kot sebab dia banyak enterframe. Aku explain lah ni harga dia dan aku memang ambil dari rak yang harga ni dalam peti ais. Kemudian manager tu cakap, no this is the new packaging, the displayed price is for old packaging. So aku tanya la camne lak customer nak tau harga tu untuk old packaging ke new kalau korang letak kat tempat yang sama dan display harga yang sama. Of course aku tak nak bayar extra. RM10 extra ok sebab ambil 2 bekas. Manager tu cam tak happy la aku tak percaya explanation dia. So dia pegi amek yang old packaging dan bagi kat aku. Ok, let me tell you this. The difference of old and new packaging is the new one has some plastic wrapping the cover of the tub. Otherwise the both spot the same design, colour etc.

Aku ada 2 arguments kat sini. Pertama, kenapa Tesco letak barang yang dia claim old and new packaging atas satu rak yang sama dalam peti ais yang sama dan punya price tag (yang derang lekat kt display panel tu) yang sama kat peti ais tu? Kedua, sebagai pengguna macam mana agaknya aku nak differentiate harga barang untuk packaging lama dan baru berbeza bila dua2 nya diletakkan dalam tempat yang sama?

Lepas kekecohan tu, mak aku bayarlah RM11 untuk both aiskrim packaging lama yang Manager tu bawak ke kaunter. Lepas tu adalah derang gelak2 sket lebih kurang. Pastu mak aku just cakap dengan nada menasihat, as a customer who spends almost RM1k a month at Tesco, I’d definitely want to exercise my rights. Dan ye kawan2 sekelian, it is your right to pay only for the displayed price of a particular item (yang depa display kat rak/shelf) walaupun komputer derang dah update harga baru.

Tesco Extra Shah Alam, please take note ya. Janganlah kejadian sama berulang. Agak mengecewakanlah kalau jadi lagi. Harap maklum.

Breakfast

Posted: October 6, 2012 in Uncategorized
Tags: ,

Yummy..brunch sebenarnya..

Busy week

Posted: October 6, 2012 in Uncategorized

Yeap..a busy week indeed. I spent the last 8-9 hours sleeping! Was so tired being stuck in the jam yesterday. The day before was ‘stuck’ in a 3-hours meeting. Borrrrrrrring!

Finished my storyboards for episode 2. Need to work on episode 2 of the other series.

Went to an interview (I’m on job hunting mode, yes) – oklah. Nampak relax, tapi tak tau la cara kerja derang whether you gotta stay back or not etc. Dalam kepala aku sekarang, I need a better job that pays on time and pays me well.

Bila duit kurang ni memang rasa sempit sikit dunia ni, tapi bila duit kita, penat lelah kita derang buat main, bagi separuh2, memang boleh buat radang. Entahlah manusia ni apa punya perangai pun aku x faham.

Enough bitching. Let’s pray that things will get better for me, my friends, you and everyone else. Amiiin